Какво да изберем - АЛУМИНИЕВА или PVC дограма?

PVC

Алуминий

ЗА

ПРОТИВ

ЗА

ПРОТИВ

Поливинилхлоридът има по-нисък коефициент на топлопроводимост, което значи, че задържа по-успешно топлината в помещението, доколкото това зависи от профила (площта на профила е средно около 15-20% от тази на целия прозорец – т.е. не е с решаващо значение за общия топлинен ефект).

PVC старее по-бързо от алуминия (20-30 години), защото е с органичен произход. По същата причина е и по-податлив на капризите на климата и при големи температурни амплитуди структурата на материала се нарушава и профилът се изкривява.

Алуминият е неподатлив на големите температурни амплитуди по нашите географски ширини – от крайно горещото (почти африканско) лято до минус 20 градуса през зимата (60 градуса по Целзий амплитуда). Тоест структурата на алуминия не се нарушава с течение на времето.

Алуминият е по-енергоемък продукт и съответно по-скъп от PVC.

PVC дограма се изработва и монтира по-лесно, заради природата на самия материал, който, естествено, е по-мек и гъвкав от алуминия.

Вследствие на дълго излагане на силно слънце по-некачествената (т.е. най-евтината) дограма пожълтява.

Алуминият не променя и външния си вид през годините. Не се нуждае от никаква поддръжка, освен елементарно почистване.

Алуминият е по-студен материал и по-лесно кондензира влагата.

PVC дограмата изисква минимална поддръжка – не се нуждае от боядисване, третиране със специални препарати, а просто от измиване с мека кърпа и сапун.

PVC профилът има голямо линейно разширение - 2-3 мм на метър (в зависимост от произхода и още по-голямо).

Здравината на този материал позволява сложни решения като окачени и структурни фасади, покривни конструкции, зимни градини.

Некачествената алуминиева дограма (ще я познаете по ниската й цена), поставена в среда с висока соленост (край морето, например), дава неприятен ефект – по повърхностния й слой се появяват шупли.

Изработката на PVC профилите изисква по-малко инвестиции, което в края на краищата понижава цената на дограмата.

 

Малко по-скъпият вариант на алуминиева дограма - с прекъснат термомост - доближава топлоизолационните й характеристики с тези на PVC. "Термо" алуминият позволява поставянето на механизми с многоточково затваряне, с възможност за фина настройка на отваряемите части.

 

PVC кондензира влагата по-трудно от алуминия. Така или иначе при влажност в помещението над 60% влагата кондензира трудно върху профила и лесно върху стъклопакета, студените стени и ъгли.

 

Ако Ви омръзне алуминиевата дограма, можете да я продадете на 30% от стойността на новия профил, което е немислимо при PVC.

 

PVC позволява поставяне на обков с многоточково затваряне на достъпна цена. Този тип обков, освен противовзломен ефект, дава възможност за по-прецизно настройване на пантите и предотвратяване на ефекта “духа ми от дограмата”.

 

ЦВЕТОВЕТЕ !
С алуминиева дограма имате практически неограничен избор на цветове. Освен по RAL (стандартизирана световна класификация на цветовете с над 800 цвята) можете да избирате и между така наречените ефекти SABLE, POLYDROX, METALLIC и други.

 

Ъглите на PVC дограмата се лепят, което предотвратява духане през тях, но... от друга страна прави невъзможно внасянето на големи каси (за портали, например) в повечето помещения.

 

Стандартният профил с прекъснат термомост позволява поставянето на 12 вида стъклодържачи за 6 вида стъклопакети, докато PVC профилите ограничават дебелината на стъклопакета до 2-3 вида.

 

 

 

Алуминият не съдържа токсични вещества и е пожаро- и земетръсоустойчив.